استاندارد های جواهر و آلیاژ های فلزات گرانبها

استاندارد های جواهر و آلیاژ های فلزات گرانبها

استاندارد، یک قانون اجرایی مهم در حوزه طلا و جواهرات

پس از وقوع انقلاب صنعتی و به دنبال آن صنعتی شدن جوامع، تغییرات مهمی رخ داده است. یکی از مهمترین این رویدادها، فرآیند استاندارد سازی بوده است. استاندارد به معنی قوانین و مقرراتی است که جهت تعیین کیفیت یک کالا یا خدمت وضع می گردند.

منظور از استاندارد، مشخصات فنی و عمومی یک محصول است که تمامی افراد ذینفع در توافق و تایید آن نقش داشته اند. همه کسانی که در تولید یک محصول فعالیت دارند، ملزم به رعایت استاندارد بوده و خود را متعهد به اجرای این امر می دانند. مطابق با استانداردهای ملی ایران (شماره 2132) انواع فلزات گرانبها و قیمتی نظیر طلا از سال 1367 مشمول قوانین استاندارد گردیده و سرانجام در شهریور ماه سال 1397، این قانون در تمامی مصنوعات طلا اِعمال گردید.

کد شناسایی درج شده روی تمامی زیورآلات طلا، نشان دهنده استاندارد بودن این محصولات است. با استعلام کد طلا نیز می توان از این موضوع، اطمینان خاطر حاصل کرد.

برای مشاهده ساده ترین روش محاسبه طلا رو لینک کلیک کنید.

قانون استاندارد یک قانون به رسمیت شناخته شده است که در همه حوزه ها اعم از تولید، توزیع، صادرات و واردات مورد توجه قرار گرفته است. هدف از اجرای این قانون و نظارت آن از سوی دستگاه های ناظر، رعایت حقوق مصرف کننده و احترام به این حقوق است. این قانون نه تنها در ایران بلکه در جای جای ایران، لازم الاجرا بوده و زیر پا نهادن آن به هیچ وجه شایسته و ممکن نیست.

منظور از استاندارد اجباری چیست؟

انواع کالا و خدماتی که مصرف کنندگان از آنها بهره مند می گردند، دارای استاندارد می باشند. به تشخیص شورای عالی استاندارد، رعایت استاندارهای اجباری، یک امر کاملا مهم و ضروری است.

در صورت عدم توجه به استانداردها، نه تنها مصرف کنندگان، بلکه تولید کنندگان و تمامی کسانی که در تولید و توزیع محصول یا خدمت مشارکت داشته اند؛ دچار ضرر و خسران خواهند شد. در ادامه و در خصوص استانداردهای درج شده برای زیورآلات طلا باید بگوییم کدهای طلای اصل به صورت یک حرف انگلیسی و یک عدد چند رقمی تعریف شده اند.

با استعلام کد طلا البته از طریق استعلام حروف می توان پی به سازنده طلا یعنی استانی که آن را تولید نموده، برد. همچنین از طریق استعلام عدد چند رقمی درج شده روی محصول نیز می توان اطلاعات لازم در رابطه با مشخصات تولید کننده را استخراج کرد.

مثال

با یک مثال، روند استعلام کد طلا را بیشتر توضیح خواهیم داد. برای نمونه می توان کد شناسایی 2986E را نام برد. با استعلام کد E می توان پی برد که استان تولید کننده زیورآلات طلا، اصفهان است. E حرف اول اصفهان است.

رقم تعیین شده نیز به شماره شناسه مدیر واحد تولیدی و به طور کلی مشخصات تولید کننده اختصاص دارد. در مثالی دیگر می توان گفت حرف T که روی برخی از زیورآلات به چشم می خورد، نشان دهنده استان تهران است. همچنین باید افزود علامت استانداردی که روی زیورآلات حک می گردد، یک استاندارد تشویقی است؛ نه اجباری.

منظور از استاندارد تشویقی چیست؟

استاندارد تشویقی همانطور که از نامش پیداست، یک استاندارد اختیاری است که استفاده از آن دارای ضرورت یا اجبار نیست. هدف از درج این علامت، کسب اطمینان از سوی مصرف کننده است. در واقع این علامت نوعی مجوز است که خیال افراد را از بابت استاندارد بودن محصول، راحت می سازد. تولید کنندگان در اخذ این استانداردها دخالت دارند.

اغلب زیورآلات طلا که متعلق به یک برند مطرح و شناخته شده اند، دارای این علامت می باشند. این علامت اختصاری، به نوعی بر اعتبار محصول افزوده و چه بسا که گویای کیفیت آن می باشد. این نشانه اختصاری، به نوعی نیاز به استعلام کد طلا را قطع نموده و خود، گواه بر اصالت کالا خواهد بود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با جزئیات محصول می توان مجددا استعلام کد طلا را انجام داد. این کار، کمک زیادی به شفاف سازی خواهد کرد.

روی اکثر کارها T و یک عدد کنارش حک شده که T نشان دهنده این است که تولید کننده در شهر تهران است.

سازنده طلا

اطلاعاتی راجع به خلوص و عیار طلا

پس از کسب اطلاعاتی کاربردی در خصوص استعلام کد طلا، بهتر است اطلاعاتی را نیز راجع به خلوص و عیار طلا به دست آورید. طلا را می توان از فلزات نرم و انعطاف پذیر دانست که قابلیت چکش خواری دارد. جهت افزایش استحکام این فلز، آلیاژهای دیگر به آن اضافه می گردند. به جز طلای 24 عیار که از خلوص کامل برخوردار می باشند، سایر زیورآلاتی که دارای طلای 18 عیارند، با ترکیب سایر فلزات یعنی مس، نیکل، پالادیوم یا نقره ساخته شده اند. درصد زیادی از این محصولات، طلا و مابقی، فلزات دیگرند که با آن ادغام گشته اند.

عیار طلا که نام دیگری همچون قیراط KARAT را به همراه دارد، نشان دهنده درجه خلوص طلاست. هر قیراط معادل با 24.1 درصد کل طلا در آلیاژ است.  قیراط را با حرف اختصاری K یا KT مشخص می کنند. استاندارد ملی ایران به شماره 2132، تعیین کننده عیار رسمی آلیاژ فلزات گرانبها مثل طلا می باشد.

بنابراین تمام مصنوعات طلا که عیارشان مطابق با عیارهای رسمی ایران باشد، با استفاده از علائمی خاص، انگ گذاری می گردند. برای نمونه، آن دسته از مصنوعات طلا که با عیارهای 995 در 1000، 916 در 1000، 833 در 1000 و 750 در 1000 همراه هستند، با علامت S مشخص می گردند. این علامت، حرف اول کلمه Standard می باشد. این علامت توسط حک عدد به عیار و حروف Au انگ گذاری می گردد. این عدد به صورت لاتین بوده و منظور از حروف نیز حرف اختصاری طلا است. طبق آخرین تغییرات، عیار 900 نیز به جمع عیارهای تعیین شده پیوسته است.

برای خرید طلا، مطابق با بودجه و سلیقه تان حتما با پشتیبانی ما در تماس باشید، مشاورین ما از ساعت 9 الی 21 پاسخگوی مستقیم سوالات شما خواهد بود. منتظرتان هستیم. 

ما را از طریق کانال های یوتیوب، پینترست، اینستاگرام و آپارات دنبال کنید و عضوی از مجموعه بزرگ زرطلا شوید. 

✨ وقتشه بدرخشی ✨

admin
ارسال دیدگاه